Президентът се закани, че  ционисткият режим ще плати цената за

...
 Президентът се закани, че  ционисткият режим ще плати цената за
Коментари Харесай

Тревога в Израел и САЩ! Раиси и Хаменей жадни за мъст заради смъртта на 95 иранци в Керман

 Президентът се закани, че   " ционисткият режим ще заплати цената " за гърмежите, а от Съединени американски щати побързаха да се оправдаят, че не са забъркани

Властите в Техеран упрекнаха Израел за вчерашните детонации край гроба на висшия пълководец Касем Солеймани, оповестява Нова телевизия. При гърмежите починаха 95 души, 210 са ранените. Множество хора се бяха събрали в родния град на Солеймани, с цел да отбележат четвъртата годишнина от гибелта му.

Смятан за една от най-влиятелните фигури в Иран, Солеймани беше погубен при американска въздушна офанзива на летището в Багдад. Иранският президент - Ебрахим Раиси, се закани, че   " ционисткият режим ще заплати цената " за гърмежите. Според Белия дом - няма индикации зад тях да стои Израел. 

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей нощес предизвести, че хипотетичните терористични офанзиви в югоизточния град Керман, при които починаха над 100 души, ще получат недопечен отговор, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Те би трябвало да знаят, че, с Божията помощ, вследствие на този пагубен акт ще има сурова реакция ", сподели Хаменей в публикувано от държавните медии изказване, като изрази също съболезнования на околните на жертвите.

Аятолах Хаменей заема най-висшия набожен и политически пост в Иран.

Междувременно представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър, сподели на брифинг, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, че Съединените щати не са забъркани по никакъв метод в детонациите в Иран и нямат съображение да считат, че Израел има нещо общо с тях.

Вашингтон не е видял никакви индикации, че Израел може да стои зад двата гърмежа, съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби в настрана изказване и добави, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат доста наличие на военни сили в Близкия Изток на фона на продължаващия конфликт сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас ".

Съединени американски щати не престават да са извънредно обезпокоени от риска спорът в линията Газа да се популяризира и на други фронтове след вчерашното ликвидиране на високопоставения водач на " Хамас " Салех ал Арури в Бейрут, означи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Израел нито е удостоверил, нито е отрекъл присъединяване си в убийството, отбелязва Ройтерс.

Милър съобщи, че не може да даде оценка за това кой е направил убийството, само че назова Ал Арури " жесток терорист с кръв на цивилни по ръцете си ". Вашингтон не е бил авансово известен за удара, добави той.    

Междувременно почитан американски чиновник, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, заяви, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще отпътува през днешния ден за Близкия изток, в това число ще посети Израел.

Длъжностното лице, което осведоми репортерите при изискване за анонимност, съобщи, че американският дипломатически делегат Амос Хохстийн също ще пътува до Израел, с цел да работи за усмиряване на напрежението сред Израел и " Хизбула ".

Това е четвъртата дипломатическа совалка на държавния секретар в района. Опасенията, че войната сред Израел и " Хамас " може да обхване целия Близък изток, се ускориха след смъртоносния удар против втория в йерархията на " Хамас " Салех ал Арури в южните околности на Бейрут във вторник и двойната детонация в Иран през вчерашния ден, при която починаха 95 души, означи Франс прес.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР